Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nyhetsarkiv 2019


Alternativ ekocertifiering för cannabis i USA Den lagliga amerikanska marknaden för cannabis beräknas öka till att omsätta 146 miljarder dollar år 2025. Stort intresse för ekologiskt odlad cannabis finns, men problemet har varit att ekocertifieringen är förbjuden. Nu tar odlarna ekocertifieringen i egna händer.... Läs mer » onsdag 08 maj 2019
 
Fler danskar ska äta ekogris och -kyckling Tre av fyra danskar säger att djurvälfärden är viktig för dem. Därför är det en paradox, enligt Organic Denmark, att andelen ekogris och -kyckling bara ligger på ca 3 procent... Läs mer » tisdag 07 maj 2019
 
Jonas Carlberg ny lantbrukschef hos KRAV KRAV har fått en ny lantbrukschef. Det blir Jonas Carlberg som ikläder sig rollen att styra lantbrukets affärsområde. Jonas har stor erfarenhet från lantbruksnäringen. Han har tidigare bland annat arbetat inom mejerinäringen, LRF och Svensk Mjölk. Han kommer närmast från Macklean... Läs mer » måndag 06 maj 2019
 
100 procent ekovin på Hotell Kristina Över 50 procent av det som äts på Hotell Kristina är ekologiskt, men 100% av vinet. Hotellet erbjuder 74 vinsorter... Läs mer » måndag 06 maj 2019
 
Här är de nominerade matbutikerna till Årets Ekopris På White Guide Green galan den 12 juni koras den matbutik som ligger mest i framkant när det gäller att presentera ett brett ekologiskt utbud och hjälpa kunderna att välja ekologiskt. KRAV står bakom priset och 10 butiker är nominerade... Läs mer » måndag 06 maj 2019
 
Byt till fem ekovaror - halvera ditt intag av bekämpningsmedel Äpple, sallad, tomater, vetemjöl och potatis. Om man som konsument byter ut dessa från konventionellt till ekologiskt alternativ så halverar man sitt intag av pesticider... Läs mer » fredag 03 maj 2019
 
Årets ekologiska sockerbetor är i jorden Förra året var första gången på drygt ett decennium som det åter växte ekologiska sockerbetor på svensk mark. I år dubbleras arealen... Läs mer » torsdag 02 maj 2019
 
80 procent av dödsfallen 2020 skulle kunna undvikas med rätt kost Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kommer 73 procent av alla dödstal år 2020 att orsakas av kronisk sjukdom. Av dessa skulle 80 procent kunna undvikas med hjälp av rätt livsstil... Läs mer » torsdag 25 april 2019
 
Positiv KRAV-äggförsäljning första kvartalet Innan påsk rapporterades det om den minskade KRAV-äggsförsäljnigen 2017 och 2018. Nu kan Ekoweb avslöja att den negativa trenden för KRAV-äggen vänt under årets första tre månader... Läs mer » torsdag 25 april 2019
 
Vill du va en gammal fossil? Begreppet ”fossilfri” är på uppåtgående. Det är bra. Det är på tiden. Det är djupt strategiskt för att vända nuvarande debatt som är på väg att totalt kantra. Kon får klä skott för jordens undergång och det svenska jordbruket klassas som miljöfarlig verksamhet, allt medan grundproblemet kvarstår: vi människor utvinner och förbränner fossila kolkedjor som aldrig förr... Läs mer » torsdag 25 april 2019
 
Ekolantbrukare trotsade aktivister: Skulle hellre dö än att ställa in! Den ekologiska mjölkproducenten Per Brunberg på Björketorps gård fick hot om demonstrationer av djurrättsaktivister mot sitt kosläpp. Men han tvekade aldrig på att genomföra... Läs mer » onsdag 24 april 2019
 
100 procent ekojordbruk kan försörja 6 miljarder människor Konventionellt jordbruk kan försörja 2 miljarder fler människor, det visar en rapport som beskriver ett fiktivt scenario med 100 procent ekologiskt jordbruk. Ett realistiskt och bra scenario, enligt forskarna, vore ca 20 procent, mot dagens 1 procent.... Läs mer » onsdag 24 april 2019
 
Negativt trendbrott för eko hos Systembolaget När den första kvartalsrapporten för den ekologiska försäljningen hos Systembolaget landar i slutet av april så visar den för första gången på en negativ utveckling sedan mätningarna startade. Den ekologiska försäljningen minskade med 0,5 procent under de tre första månaderna... Kuylenstiernas Läs mer » måndag 22 april 2019
 
WWF tipsar - köp KRAV-märkt i Påsk "Köp helst KRAV-märkta ägg. En höna mår bra av att strosa omkring och picka i marken på jakt efter mat. De vill äta gröna växter, maskar och annat som de hittar själva. Det får hönsen på KRAV-märkta gårdar och de får också ekologiskt foder." Det skriver bland annat WWF i sina tips till konsumenter för en hållbar Påsk, där man även kan läsa att om man ska äta kött så bör det vara ekologiskt/naturbeteskött.... Läs mer » torsdag 18 april 2019
 
Tre ekologiska varumärken på Top-10 i hållbarhet Änglamark, Kung Markatta och Saltå Kvarn, 3 av 10 varumärken på Top-10 för de mest hållbara varumärkena som utses av Sustainable Brand Index... Läs mer » onsdag 17 april 2019
 
Dystert påskbesked för ekobranschen - färre väljer KRAV-märkta ägg Trots att försäljningen av ägg totalt sett ökat så sjunker försäljningen av KRAV-ägg. Detta är en trend som hållit i sig under en tvåårsperiod. -Utvecklingen stämmer inte överens med det ökande engagemanget för djurvälfärd och de växande miljöproblemen, säger Anita Falkenek, vd på KRAV. Läs mer » tisdag 16 april 2019
 
Delta i ekologisk twitter-storm på onsdag! IFOAM Organics International vill förena alla ekologiska lantbrukare världen över i en Twitter-storm nu på onsdag, den 17/4, mellan kl 11-13. Syftet är att lyfta det ekologiska lantbruket och berätta hur och varför man som lantbrukare producerar ekologiskt... Läs mer » måndag 15 april 2019
 
Ekologiska Lantbrukarna söker ny VD Niels Andresen slutar efter två framgångsrika år som VD hos Ekologiska Lantbrukarna... Läs mer » fredag 12 april 2019
 
Ekoweb nr 3 finns nu att läsa! Världens största tidning med ekotema har nu utkommit med nr 3 2019... Läs mer » fredag 12 april 2019
 
Ekologisk svampodlare får ICAs innovationspris Östgötasvamp är ett företag som specialiserat sig på att odla ekologisk svamp, och nu på senare tid även svamp med olika mervärden ur hälsosynpunkt. I hård konkurrens har man nu vunnit ICAs innovationspris... Läs mer » torsdag 11 april 2019
 
...Aldrig kunnat föreställa sig den nivå av antibiotikaresistens som råder redan 2019 I årets framtidsrapport från ICA får antibiotikaresistensen stort utrymme. Man konstaterar bland annat att människors krav på stora mängder billigt kött driver på antibiotikaanvändningen och lyfter ekologiskt kött som ett sätt att bromsa resistensen.... Läs mer » onsdag 10 april 2019
 
En tiondel ekologisk areal i Danmark 10,5 procent av jordbruksarealen i Danmark är ekologisk. Under 2018 har 34 000 hektar och 325 nye ekobönder tillkommit. Trots att man är världsbäst när det gäller ekokonsumtion har man bara hälften så hög ekoandel för jordbruksarealen som Sverige... Läs mer » tisdag 09 april 2019
 
Färre handlar ekologiskt Fler bryr sig om miljön, men samtidigt handlar färre ekologiskt, det visar en nyligen publicerad Sifoundersökning... Läs mer » måndag 08 april 2019
 
Ekogodis boomar i Danmark Mellan 2010-2018 ökade försäljningen med 86 procent. Men redan nu under 2019 Har ökningstakten dragit iväg. Vissa kedjor vittnar om en ökning av ekologisk choklad med 250 procent och ekologiskt tuggummi har fyrdubblats... Läs mer » fredag 05 april 2019
 
Slätte Ekodag välkomnar alla jordnördar Den 18 juni är det dags för norra Europas största dag i fält för ekologiskt jordbruk. Den genomförs på Slätte Gård utanför Töreboda... Läs mer » torsdag 04 april 2019
 
Dispensen för Gaucho WS 70 indragen Efter Biodlarföreningens och Naturskyddsföreningens överklagan om dispensen för svenska betodlare att få använda ett bekämpningsmedel med neonikotionider förbjudet inom EU, så har mark- och miljödomstolen upphävt kemikalieinspektionens beslut... Läs mer » onsdag 03 april 2019
 
Ingen smakskillnad på gris som enbart fötts upp på gräsprotein I Danmark pågår ett projekt där man vill bevisa att det går att fasa ut importerad soja och ersätta den med inhemskt producerad råvara istället, ett viktigt steg i att göra grisproduktionen mer hållbar... Läs mer » onsdag 03 april 2019
 
Natural Products Scandinavia blir ECO life Scandinavia Eco Life Scandinavia, är ett nytt koncept tidigare känt som Natural Products Scandinavia. Mässan hålls precis som tidigare i Malmö den 13-14 november och är den största i Norden för en ekologisk och hållbar livsstil... Läs mer » tisdag 02 april 2019
 
Dansk butikskedja dubblerar ekoförsäljningen När ekoförsäljningen gått i stå i svensk dagligvaruhandel visar den danska ekoförsäljningen på fortsatt stark tillväxtkraft... Läs mer » måndag 01 april 2019
 
Tysk ekoodling slår konventionell i studie I den hittills mest omfattande forskningsstudien som jämför ekologiskt lantbruk med konventionellt kunde forskarna konstaterat att ekologiskt lantbruk slår konventionellt på fem av sju områden när det gäller hållbarhet... Läs mer » fredag 29 mars 2019
 
Inte bara kött som är klimatboven: även sötsaker och alkohol En nyligen publicerad dansk studie visar att köttkonsumtionen visst ger ett högt klimatavtryck, men det är heller inte den enda boven. Sötsaker och alkohol står även de för en betydande del. Läs mer » torsdag 28 mars 2019
 
Största ekobesättnigarna finns i nordeuropa En ny studie av den ekologiska mjölkproduktionen i EU visar att de största och mest produktiva mjölkbesättningarna finns i norra Europa, det vill säga i Sverige, Danmark och i norra Tyskland. Läs mer » onsdag 27 mars 2019
 
Bekämpnigsmedelsrester i ekologiska livsmedel Om det är fusk eller kontaminering har man inte utrett, men däremot kan man tydligt se att en stor del av importerade ekologiska produkter har bekämpningsmedelsrester i sig. Det är några länder som utmärker sig extra tydligt, liksom vissa länder oftare upptäcker bekämpningsmedelsresterna och det i vissa slinker igenom... Läs mer » tisdag 26 mars 2019
 
Ny ekoapp Nu finns det en app där ekologiska producenter kan köpa och sälja foder, maskiner, gödsel och olika typer av tjänster. Appen heter EKO-förmedlingen och är framtagen av Ekologiska Lantbrukarna... Läs mer » måndag 25 mars 2019
 
Arla ska ha noll i klimatavtryck Arlas huvudmål är att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent per kilo mjölk till 2030 och år 2050 ska mjölkproduktionen vara helt klimatneutral... Läs mer » fredag 22 mars 2019
 
Sveriges modernaste stall levererar ekologiskt Nyligen utsåg Hushållningssällskapet Nöbble Gård med ägarna Veronica och Lennart Svenzén till Sveriges modernaste Stall. Nöbbles stall är även en tidigare vinnare på Ekogalan... Läs mer » torsdag 21 mars 2019
 
Paradiset på NK Sveriges första och hittills enda dagligvarukedja för ekologiska och naturliga livsmedel, Paradiset med Johannes Cullberg i spetsen, kommer att ta över en del av driften av den livsmedelsbutik som finns under Sveriges fashionablaste varuhus, NK i Stockholm.... Läs mer » onsdag 20 mars 2019
 
Bioodlarna överklagar bekämpigsmedelsdispens: -Fruktansvärt giftigt medel Sveriges sockerbetsodlare har fått till stånd en dispens för användning av bekämpingsmedlet Gaucho WS 70, trots skärpta EU-regler och förbud mot medlet. Dispensen har nu överklagats... Läs mer » tisdag 19 mars 2019
 
Krönika Cecilia Ryegård: Make organic great again... Den ekologiska marknaden tuffar inte på som förr. Den tiden är förbi när eko sålde av sig själv. Detta är tydligt och klart och det är signaler från marknaden som måste tas på allvar. Branschen måste samla på sig vattentäta fakta för att ekologiska produkter faktiskt ÄR hållbara och klimatsmarta. Där kan man inte kompromissa längre... Läs mer » måndag 18 mars 2019
 
Ekoweb nr 2 kan läsas nu Världens största tidning med ekotema har nu utkommit med nr 2 2019. Läs den här! Läs mer » fredag 15 mars 2019
 
Lantmännen: Halverad svensk ekologisk spannmålsskörd Torkan ifjol medförd att den ekologiska spannmålsskörden halverades i Sverige. Det gjorde att Lantmännen Lantbruk minskade sina inköp från svenska lantbrukare från ca 120 000 ton 2017 till ca 60 000 ton 2018. Det strategiska målet till skörd 2020 är fortfarande att öka handeln av ekologiska varor till 200 000 ton... Läs mer » fredag 15 mars 2019
 
Svensk invägning av ekomjölk ökar - Världsrekord i ekoandel? Under 2018 ökade invägningen av ekologisk mjölk med 12 procent i Sverige, vilket innebär att ca 17 procent av den totala mjölkinvägningen i Sverige nu är ekologisk... Läs mer » torsdag 14 mars 2019
 
Dags att nominera Årets Ekobutik till Dagligvarugalan Den 19 september genomförs Dagligvarugalan på Stockholms Stadshus. En av priskategorierna är Årets Ekobutik. Nu har nomineringen öppnat... Läs mer » torsdag 14 mars 2019
 
Den ekologiska mjölkproduktionen ökar i Europa 2018 blev ett nytt rekordår är det gäller produktion av ekologisk mjölk i flera länder i Europa. Även konsumtionen ökar... Läs mer » onsdag 13 mars 2019
 
”Inga vetenskapliga belägg för att ekologiskt jordbruk skulle vara mer klimatbelastande” ”Lantbrug & Födevarer” som är en branschorganisation för all livsmedelsproduktion i Danmark her gjort ett uttalande där man försvarar ekologisk produktion... Läs mer » tisdag 12 mars 2019
 
You have to go green - to be black Jobbar du med biologin, leder det till svarta siffror i bokslutet. Gabe Brown är inte ensam om att ha upptäckt det, fast han är en av få som predikar det öppet, högt och tydligt.... Läs mer » tisdag 12 mars 2019
 
Ekoodlare får priset "Ung Växtkraft" Magnus Jakobsson och Amanda Alskog är årets vinnare av Länsförsäkringars och LRF Ungdomens pris Ung Växtkraft. Prissumman är 50 000 kronor. Läs mer » måndag 11 mars 2019
 
Ekoböndernas Ekobonde: Carl Jonsson! Carl Jonsson, Toftens lantbruk utanför Falkenberg i Halland, är för många känd som en som vågar diskutera öppet, samt skarpt och sakligt försvara ekologisk produktion. Han har nu prisats som Ekoböndernas Ekobonde 2019... Läs mer » fredag 08 mars 2019
 
Martin & Servera satsar på ekologisk hönsburgare från Kronfågel Från vecka 10 går det att köpa en ekologisk hönsburgare från Martin & Servera gjord på färs från KRAV-certifierade värphöns. Satsningen är ett steg i att rädda en prima råvara som ibland kasseras... Läs mer » torsdag 07 mars 2019
 
ICAs årsredovisning: Ekologiskt och miljömärkt minskar Under tisdagen redovisade ICA sin årsredovisning för 2018. Den visade att försäljningen av ekologiskt, etiskt och miljömärkta varor minskar med 3 procent. Läs mer » onsdag 06 mars 2019