Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nyhetsarkiv 2019


Massor av ekologiskt på Danmarks största turistattraktion Tivoli är Danmarks främsta turistattraktion. Sedan flera år tillbaka har man satsat på att försöka få in allt mer ekologiska livsmedel i fastfood-restaurangerna på området. Nu tar man ännu fler steg... Läs mer » torsdag 12 september 2019
 
BIOFACH 2020 – Sverigepaviljongen utökar ytan Världens största branschmässa för ekomarknaden både utökar sin egen yta och Sverigepaviljongen. Vill man som svensk ekoföretagare delta är det dags att anmäla intresse... Läs mer » onsdag 11 september 2019
 
Hemköp i ny ekokampanj Efter ett tufft första halvår för ekoförsäljningen ska nu Hemköp vända siffrorna med en ny ekokampanj.... Läs mer » tisdag 10 september 2019
 
Waynes Coffe ska sälja ekofika till Berlinborna Sveriges första KRAV-certifierade kafékedja slår upp portarna i Berlin... Läs mer » måndag 09 september 2019
 
Kvartalsrapport: Eko minskar hos Axfood Den ekologiska försäljningen fortsätter att vackla i svensk detaljhandel. Nu senast hos Axfood, som ställer hoppet till en ny kampanj... Läs mer » fredag 06 september 2019
 
Nu har anmälan öppnat till Ekogalan 2020 - Kom på festligt 10-års jubileum! Boka in torsdagen den 30 januari 2020! Då har Ekologiska Branschdagen och Ekogalan även 10-års jubileum på Grand Hotel. Här möts hela ekobranschen, från mylla till hylla! Läs mer » torsdag 05 september 2019
 
Mer oberoende rådgivning för producenter av ekoägg Åsa Odelros är ett välkänt namn när det gäller rådgivning för ekologisk äggproduktion. Hon driver nu ett projekt som rör mentorskap och utbildning för rådgivare inom ekologisk fjäderfäproduktion tillsammans med Lisa Schneider och Maria Karlsson... Läs mer » onsdag 04 september 2019
 
EKO-September: Startskottet har gått för bredaste svenska ekokampanjen någonsin Nu har redan några dagar gått på den bredaste ekokampanjen någonsin i Sverige. Förhoppningen är att kampanjen ska tapetsera hela Sverige och bil återkommande... Läs mer » tisdag 03 september 2019
 
Offentliga verksamheter lär mer om svenska ekobaljväxter I ett projekt finansierat av Jordbruksverket får måltidsverksamheter lära sig mer om hur man kan ersätta importerade livsmedel med ekologiska inhemska grödor som gråärt och bruna bönor... Läs mer » måndag 02 september 2019
 
Boosta Eko – Kampanj och app för ekologiskt på restaurang Under mitten av september drar kampanjen Boosta Eko igång på allvar. Det är en kampanj för att öka ekologisk mat på landets restauranger, främst i snabbmat och trafiknära.. Läs mer » fredag 30 augusti 2019
 
Sveriges fruktodlare i ekosamarbete med kända kockar Under rubriken Framtidens Frukt gör Sveriges ekologiska fruktodlare för första gången en gemensam satsning för att nå ut med sina mervärden, tillsammans med namn som Ulrika Brydling, Paul Svensson och My Feldt... Läs mer » torsdag 29 augusti 2019
 
10 års fängelse för största ekosvindeln någonsin i USA Det tog två år att utreda tidernas största fusk där konventionell vara sålts som ekologisk i USA. Det rör sig om svindlande belopp som fem lantbrukare lurat till sig, samtidigt som man dumpat marknaden för ekolantbrukare som hållit sig till reglerna... Läs mer » onsdag 28 augusti 2019
 
Priset på ekomjölk fortsatt stabilt När Arlas notering för september kommer visar den att det ekologiska priset bibehåller sin nivå jämfört med augusti. I Tyskland når det däremot en ny bottennotering och i Frankrike är priset på väg upp... Läs mer » tisdag 27 augusti 2019
 
Danska ekogrispriset under press Ett hårdnat läge på exportmarknaden gör att det ekologiska grispriset i Danmark sjunker. När det gäller ekologiskt nötkött ser det dock ljusare ut... Läs mer » måndag 26 augusti 2019
 
Fortsatt minskning för ekologiskt hos ICA När halvårsrapporten 2019 för Sveriges största försäljningskanal för livsmedel, ekologiska och konventionella, kommer är det fortfarande en tråkig läsning för ekobranschen... Läs mer » fredag 23 augusti 2019
 
Dagligvarugalan: De är nominerade till Årets Ekobutik 2019 Sveriges bästa ekobutik ska utses den 19 september. Nu är det bestämt vilka tre som är finalister och aspirerar på priset. Såväl Axfood, Coop och ICA är representerade... Läs mer » torsdag 22 augusti 2019
 
Eko dubbelt så dyrt på Cypern Cypern är EUs värsting när det gäller användning av antibiotika i konventionell livsmedelsproduktion. Efter snart två decenniers reglering av ekomarknaden i Cypern så går utvecklingen av den samma fortfarande trögt... Läs mer » onsdag 21 augusti 2019
 
Food Tank: Konventionellt jordbruk kan inte föda världen Globala organisationen Food Tank vill främja en förändring i vårt livsmedelssystem mot en mer hållbar, miljövänlig och hälsosam inriktning. Organisationer är bland annat partner med Eat Form. Man riktar hård kritik mot konventionellt jordbruk... Läs mer » tisdag 20 augusti 2019
 
DLG översvämmas av ekospanmål – utan kontrakt inget ekopris! rekordskörd och rekordomläggning har gett överraskande stora volymer ekospannmål i Danmark, något som får landets största spannmålshandlare att ta till drastiska metoder. Inget kontrakt - inget ekopris är vad som gäller för de ekoodlare som måste leverera i dagsläget till DLG.... Läs mer » måndag 19 augusti 2019
 
Överskott av ekoråg i Danmark pressar priset i Sverige I förra veckan skrev Ekoweb om det dramatiskt snabbt fallande priset på ekologisk råg i Sverige. Nu kommer signaler från Danmark som gör att man kan befara att det kommer att dröja innan det svenska ekorågpriset stärks igen... Läs mer » fredag 16 augusti 2019
 
Få fynd av bekämpningsmedel i ekolivsmedel I Tyskland har ett stort test av ekologiska och konventionella livsmedel genomförts det visar att det är stor skillnad på antalet fynd av bekämpningsmedelsrester mellan ekologiska och konventionella livsmedel... Läs mer » torsdag 15 augusti 2019
 
Se upp med kartong- och pappersförpackningar till livsmedel Allt fler konsumenter försöker undvika plastförpackningar till livsmedel. Nu visar undersökningar att alternativ som kartong och papp inte alltid är en bra lösning... Läs mer » onsdag 14 augusti 2019
 
USA diskuterar att tillåta GMO i ekoproduktion Det amerikanska jordbruksdepartementet öppnar upp för att starta en debatt om att tillåta genmodifierade grödor i ekologisk produktion... Läs mer » tisdag 13 augusti 2019
 
Ledare: Grannen lägger om till ekologisk produktion – vad angår det mig? Till något lite allvarligare och känsligare i fantastiska skördetider. Konsekvenserna av att oavsiktligt eller avsiktligt få inblandning av bekämpningsmedelsrester i ekologisk råvara. Sverige har hittills varit relativt förskonat från skandaler och systematiserat fusk. Men marknadssituationen som uppkom efter torkan 2018 – med ekopriser på ”all time high” för en rad grödor – sätter verkligen konsekvenser av nedklassad råvara på sin spets. Första fallet skadeståndsfallet med vindavdrift av pesticider är nu på väg in i rättssystemet i Sverige där grannar troligtvis i slutänden kommer ställas mot varandra. Vems är felet med pestcidrester i den ekologiska grödan? Läs mer » måndag 12 augusti 2019
 
Ekoförsäljningen på Systembolaget har vänt – visar åter positiva siffror När statistiken för andra kvartalet, dvs april-juni 2019 kommer från Systembolaget visar den att den negativa trenden som startade årets försäljning av ekologiska drycker på Systembolaget verkar ha vänt... Läs mer » måndag 12 augusti 2019
 
Ingen brist på ekologiskt kött – och beteskravet garanterar klimatnyttan Nyligen påstod en centerpolitiker, kommunalråd i Göteborgs Stad, att det är brist på ekologiskt kött och att det dessutom ger ett högre koldioxidutsläpp än konventionellt kött. Många har reagerat starkt på uttalandet: - Det finns ingen brist av ekologiskt kött och visst kan man säga att ekologiskt kött ger ett högre koldioxidutsläpp om man ser på det som "Fan läser bibeln", säger Märta Jansdotter, Gröna Gårdar... Läs mer » fredag 09 augusti 2019
 
Svenska ekorågpriset störtdyker Odlingen av ekoråg har ökat i Sverige under 2019. Tidigare år har det varit brist och bra priser. Aktörer som Lantmännen har gärna sett en ökad odling. Men på två veckor har nu priset sjunkit med 25 procent... Läs mer » torsdag 08 augusti 2019
 
Dansk Professor fördömer konventionell frukt och grönt professor i miljömedicin vid Syddansk Universitet går ut hårt mot konventionell frukt- och grönsaksodling. Framför allt när det gäller importerade citrusfrukter, men även jordbruksproduktion över lag: - Vi har idag en jordbruksproduktion som svämmas över av kemi... Läs mer » onsdag 07 augusti 2019
 
Ekologisk rekordskörd i Danmark Årets ekologiska skörd ser ut att kunna bli riktigt bra i Danmark. Det betyder pressade priser och på vissa håll problem med lagringsutrymmen. Den ekologiska skörden beräknas enligt DLG att bli ca 20 procent över ett normalår... Läs mer » onsdag 07 augusti 2019
 
Ekologiska Lantbrukarna: Det är nära nog en skymf! Ett uttalande från Centerpartiet i Göteborg, där man påstår att ekologiskt kött skulle ge en högre klimatpåverkan än konventionellt kött och att det är brist på svenskt ekologiskt kött har fått Ekologiska Lantbrukarna att reagerar kraftfullt... Läs mer » tisdag 06 augusti 2019
 
Ekoäpplen har de bästa bakterierna Äpplet är den mest konsumerade frukten världen över. En ny studie genomförd av universitetet i Graz, Österrike fastslår att ekologiska äpplen har en större variation av nyttiga bakterier än konventionella äpplen... Läs mer » måndag 05 augusti 2019
 
Missa inte Ekologiska Framtidsdagen 28 augusti! Den 28 augusti är det dags för Årets upplaga av Ekologiska Framtidsdagen. Den genomförs på Münchenbryggeriet i Stockholm. Fokus för dagen blir den kommande kampanjen för ekologiska livsmedel – Eko-september... Läs mer » måndag 05 augusti 2019
 
Beyonce äter bara ekologiskt Att Queen of pop, Beyonce gärna äter ekologiskt är en underdrift... Läs mer » fredag 02 augusti 2019
 
Earth Overshoot Day – så kan den skjutas fram Här om dagen var det dags för Earth Overshoot day, dagen då jordens resurser egentligen är slut. Aldrig förut har den kommit så tidigt. I dagsläget konsumerar mänskligheten 1,75 jordklot... Läs mer » fredag 02 augusti 2019
 
Göteborg släpper målet om 100-procent ekokött Göteborgs stad har sedan 20111 haft en politisk målsättning att 100 procent av det kött som köps in till den offentliga verksamheten ska vara ekologiskt. Nu frångår man den målsättningen... Läs mer » torsdag 01 augusti 2019
 
70 procent av ekoarealen är KRAV-certifierad Den KRAV-certifierade arealen utgör ca 70 procent av den ekologiska arealen i Sverige, som i sin tur under 2018 passerade 20 procents andel av Sveriges totala jordbruksareal. 428 000 hektar är idag (2018) KRAV-certifierade... Läs mer » onsdag 31 juli 2019
 
Super Size Me-profil jagar ekofusk Han blev världskänd med dokumentären Super Size Me, där han starkt kritiserar snabbmatsbranschen. Nu kommer han att granska kycklingindustrin och jaga matfuskare som felaktigt använder "ekologiskt" i marknadsföringen... Läs mer » tisdag 30 juli 2019
 
Martin & Servera satsar på utbildningsverktyg inom ekologiskt GastroMerit, som är Martin & Serveras utbildningsverksamhet, presenterar nu en utbildning som ska ge bred ekologisk kunskap. Den finns på webben och tar bara 45 minuter. – Det här är ett mycket användbart verktyg för de offentliga måltidsverksamheter som vill höja kompetensen om ekologiska livsmedel, säger Rosita Wilsson, chef GastroMerit. Läs mer » måndag 29 juli 2019
 
Så mycket ekologiskt importeras till EU Den europeiska kommissionen har sammanställt en rapport som ger en överblick över den importen av ekologiska livsmedel till EU. Rapporten är den första i sitt slag... Läs mer » fredag 26 juli 2019
 
Lidl satsar på Svekologiskt I Lidls fasta sortiment finns 8 procent ekologiska varor. Inom segmentet frukt och grönt utgör det ekologiska sortimentet 16 procent av försäljningen... Läs mer » torsdag 25 juli 2019
 
Stabilt läge för ekomjölken Leverantörspriset är oförändrat till Arlas ekologiska mjölkproducenter under augusti. Läs mer » onsdag 24 juli 2019
 
Här är de 10 största konsumenttrenderna just nu! En ny rapport från Euromonitor International kartlägger de 10 hetaste globala trenderna bland konsumenterna just nu... Läs mer » tisdag 23 juli 2019
 
Uppdaterad lista för tillåtna insatsmedel i ekoproduktion Nu finns en uppdaterad lista för de insatsmedel som tillåts inom ekologisk, EU-certifierad och KRAV-produktion... Läs mer » måndag 22 juli 2019
 
Registreringen öppnad för Nordic Organic Food Fair 2019 Den 13-14 november är det för sjunde gången dags för Norra Europas största mässa för ekologiska livsmedel... Läs mer » fredag 19 juli 2019
 
Ekoskörden är igång! Nu har startskottet gått på sina håll för årets skörd. Det är främst höstryps som mognat i södra och sydöstra Sverige... Läs mer » fredag 19 juli 2019
 
Världsomfattande butikskedja ökar massivt på ekologiskt Den franska detaljhandelskedjan Carrefour kommer nästan att fördubbla sitt utbud av ekologiskt i Brasilien. Efterfrågan på ekologiska livsmedel har ökat drastiskt... Läs mer » torsdag 18 juli 2019
 
Paradiset vann Årets Ekopris på White Guide Green Även om det nu gått en tid sedan White Guide Green-galan, vill Ekoweb ändå passa på att uppmärksamma att Paradiset City i Stockholm vann Årets Ekopris... Läs mer » onsdag 17 juli 2019
 
Missa inte Ekologiska Framtidsdagen! Den 28 augusti genomförs Ekologiska Framtidsdagen, den blir startskottet för den nationella kampanjen Ekoseptember, Sveriges första riktigt stora samlade informationskampanj om ekologiska livsmedel... Läs mer » tisdag 16 juli 2019
 
Storbritannien: Sjunde året i rad med ökning för ekologiska livsmedel Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 5,3 procent i Storbritannien under 2018. Marknaden är nu värd ca 25 miljarder SEK. Den ekologiska försäljningen ökar mer än den konventionella försäljningen... Läs mer » måndag 15 juli 2019
 
Ekomarknaden i USA växer med 6 procent Siffrorna visar återigen på en stark tillväxt i USA. De amerikanska konsumenterna ökade sina inköp av ekologiska livsmedel med ca 6 procent under 2018. Totalt säljs nu ekologiska livsmedel för 47,9 miljarder USD... Läs mer » torsdag 11 juli 2019