Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekogalan 2013: Lantmännen BioAgri, CombCut och Dataväxt nomineras till Årets Ekoföretag


Nu är nomineringsarbetet klart i kategorin ”Årets Ekoföretag”, ett pris som delas ut av SMA Mineral i samband med att Ekoweb genomför sitt marknadsseminarium och Ekogalan den 31 januari på Grand Hotel i Stockholm. Juryn har nu enats om vilka tre kandidater som ska nomineras. De nominerade är: BioAgri, Dataväxt och Just Common Sense

Kenneth Alness,
vd Lantmännen BioAgri

- Vi har valt ut dessa tre, som vi tycker var och en står för extraordinära insatser på sina respektive områden. De är samtliga föregångare, innovatörer och goda förebilder, något som varit viktigt för oss på SMA Mineral att lyfta fram i det här priset och något som vi vill hjälpa till att belysa i hela ekobranschen. Som ett innovativt företag ser SMA Mineral vikten av att motivera och stötta för att driva utvecklingen inom våra kundsegment och att dela ut det här priset är ett sätt att åstadkomma detta, säger Anders Andersson som är delaktig i juryarbetet från SMA Mineral.

Kriterierna för priset: "Till ett företag som genom innovation utvecklat den ekologiska produktionen och marknaden"

Nomineringarna:

Ogräsdödaren Comb Cut
Lantmännen BioAgri:
Med innovationer som Thermoseed och Cedomon har Lantmännen BioAgri givit ekoproducenterna den viktigaste komponenten i all ekoodling – ett friskt utsäde. Med den yppersta forskningen sprungen ur den ekologiska odlingens förutsättningar har man gett upphov till metoder som även allt mer börjar användas i den konventionella odlingen och har fått internationell spridning. En sann världsinnovation från Uppsala!

Just Common Sense: En på papperet helt omöjlig idé har tagit form i det tekniska vidundret Comb Cut. Ingen trodde väl att man kunde kamma en åker?! En slags luskamm som genom att identifiera plantornas olika fysikaliska egenheter befriar grödan från ohyran ogräset. Ett nytänkande i Blekingeanda som står i en klass för sig!

Torbjörn Djupmarker,
Datavä
Dataväxt:
Med sin framsynthet har Dataväxt från sin bas i kanten på Västgötaslätten slungat det svenska jordbruket in i absolut framkant och gjort framtid till nutid. Genom att göra den senaste tekniken tillgänglig med unika styr- och lagringssystem gör man precisionsodling på snart millimetern när till verklighet för bland annat radhackning och gödsling vilket även ger ett energi- och resurseffektivare jordbruk till nytta för alla lantbrukare, men framför allt för den ekologiska odlaren. Vi har bara sett början!

Vinnaren utses på Ekogalan, Grand Hotel, Stockholm den 31 januari. Arrangemanget genomförs av Ekoweb i samarbete med Axfood, LRF, Lantmännen och SMA Mineral. Ytterligare uppgifter se www.ekoweb.nu

För mer information och högupplösta bilder kontakta: Cecilia Ryegård, Ekoweb: 0708-15 25 99, Anders Andersson, SMA Mineral: 0510 - 650 40, Kenneth Alness Bioagri: 0705-144714, Torbjörn Djupmarker, Dataväxt: 0514-650200, Jonas Carlsson, JCS: 0709 - 57 33 30

2013-01-20