Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Monsanto döms till 2,8 miljarder SEK i skadestånd för förmodad Roundup-relaterad cancer


Kemijätten Monsanto har av en jury i Kalifornien dömts att betala ett skadestånd på 289 miljoner dollar (ca 2,8 miljarder SEK) till en cancerdrabbad man. Mannen hävdar att han cancer uppkommit efter hantering av bekämpningsmedlet Roundup, världens vanligaste bekämpningsmedel som även säljs i Sverige.
 
Skolvaktvästaren Dewayne Johnson använde Roundup i sin tjänst ett 20-30 tal gånger om året. Vid 42 års ålder drabbades han av den dödliga Non-Hodgins lymfom. Enligt hans advokat har hanteringen av Roundup orsakat cancern.

Enligt WHO är Glyfosat, den aktiva beståndsdelen i Roundup en trolig cancerorsak hos människor, enligt EFSA, EU:s kemikalie och livsmedelsorgan är det inte cancerogent. I Sverige används Roundaup på icke-ekologiska grödor under växtperioden, men är förbjudet innan skörd, då Roundup används i vissa länder för att få en jämnare mognad.

Domen kommer att överklagas av Monsanto. Enligt företagets vice VD Scott Pertridge, till CNN, så finns det hundratals studier som visar att ämnet är ofarligt och företaget kommer att fortsätta använda det.

Om domen mot Monsanto står fast öppnar det troligen upp för hundratals liknande fall.

Läs mer hos CNN: här>>

Källa: CNN

2018-08-14