Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Här är alla nominerade till Ekogalan 2019


Torsdagen den 31 januari är det dags för Ekogalan på Grand Hotel i Stockholm. Dagen arrangeras av Ekoweb och är branschen stora träffpunkt och inledning på det nya året. Dagen är en blandning av utbildning, nätverkande, inspiration och festligheter.

Dagen avslutas med  Ekogalan, där några av branschens mest framstående personer och företag prisas. Vinnaren presenteras under själva galan och är en väl förborgad hemlighet tills dess. Förutom nedanstående priser delas även SEB:s pris Årets Framtidspris, som går till en student hos något av landets lärosäten för lantbruk. Pristagaren där offentliggörs inom kort.

Dagen genomförs av Ekoweb. Axfood, KRAV och Svenska Odlarlaget är samarbetspartners och har vars ett instiftat pris.

Här är de nominerade - må bästa nominerad vinna!

Programmet till Ekogalan här>>
Anmäl dig till Ekogalan här>>


Årets Garant Ekostjärna (Axfood)
Polarbröd – skapar möjligheter att äta gott och sunt, nu och i generationer
Polarbröd är ett familjeföretag som bakat bröd i fem generationer.  Företaget erbjuder ett sortiment av både konventionellt och ekologiskt producerat bröd. Visionen är att kunna erbjuda ett ännu godare bröd - inte bara smak- och näringsmässigt utan även etiskt och hållbart. Företaget har också bidragit till att ge konsumenten fler ekologiska valmöjligheter i brödhyllan.
1972 lanserade Greta och Gösta Nilsson idén att direkt frysa ner det nybakade brödet och transportera det i en obruten fryskedja ifrån bageri till butik. En metod som bevarar färskheten, smaken och alla näringsämnen och minskar spill. En framsynt idé som är lika aktuell idag. Att producerar hållbart är en uttalad ambition som idag har lätt till att Polarbröd investerat i bl.a. i vindkraftverk, fossilfria förpackningar och transporter som skall gå på förnybar energi.
Polarbröd är en leverantör med en lång historia som lever i nuet och som med stolthet representerar sin hembygd.

Löfbergs – Svensk kafepassion sedan 1906
Löfbergs familjeägt företag sedan starten 1906 och ett begrepp inom svensk ”fikakultur”där ett gott kaffe är en förutsättning.  Som familjeföretag har Löfbergs alltid haft ett långsiktigt, värderingsdrivet och hållbart perspektiv i sina affärer.
Viljan att ständigt utvecklas och vara i framkant har bl.a. medfört att Löfbergs är en av världens största importörer av ekologiskt och ”Fairtrade” märkt kaffe.

Frebaco-kvarnen på västgötaslätten
Frebaco utvecklar och tillverkar sina produkter på Västgötaslätten i närhet av där de flesta råvarorna odlas och där den samlande kunskapen är bevarad. Basen i sortimentet är spannmål, en given grund i näringsriktig kost. Stora resurser investeras i att produkterna skall vara säkra och av högsta kvalité samt att produktionen sker med så liten miljöpåverkan som möjligt.
Frebaco  är certifierade för ekologisk produktion och i sortimentet ingår kravmärkta produkter.

 
Årets Ekobutik (Svenska Odlarlaget)
Stora Coop i Varberg:             
För ett målinriktat arbete med att kunna erbjuda kunderna ett brett, svenskt, närodlat ekosortiment av grönsaker och frukt.

Ica Kvantum Kungsbacka:                
För ett aktivt och medvetet ställningstagande för att välja svenska ekologiska frukter och grönsaker i säsong.

Hemköp Telefonplan:           
Med en frukt o gröntavdelning utöver det vanliga, tillgänglig-gör butiken svenska ekologiska frukter och grönsaker åt konsumenterna

Årets Omläggare (KRAV)
Elin och Andreas Niklasson, Knisslinge (grönsaker)
Elin och Andreas Niklasson är unga lantbrukare som satsar seriöst på att lägga om
ett traditionellt konventionellt jordbruk, där det tidigare odlats mycket potatis.
Företaget började med att lägga om 50 ha under 2017 och har under 2018 lagt till
ytterligare 70 ha i KRAV-certifierad produktion. I satsningen för ekologiskt odlar de nu
ett brett utbud av grönsaker i liten skala med stort engagemang, och grönsakerna
säljer de i ”Lilla skafferiet” - två obemannade gårdsbutiker som alltid är öppna. Elin
och Andreas levererar även till Bondens skafferi, som är lokal grossist för
restauranger i Skåne. Planen är att specialisera sig och utveckla odling av KRAV-
märk vitlök och kronärtskocka. De odlar även spannmål, åkerböna och fodermajs och
kommer 2019, när de första skiftena blir KRAV-godkända, också odla potatis och
raps. På gården finns även ett sjuttiotal nötkreatur av rasen Highland Cattle och Angus.

Josef Appell, Ängelholm (regenerativt lantbruk)
Josef Appell är en välkänd lantbrukare och konsult som med kraft och energi
förespråkar regenerativt lantbruk i teori och praktik. Det regenerativa odlingssystemet
strävar mot att återuppbygga livet i marken, öka kolinlagring och mullhalt, samt att
odla mer i samspel med naturen. Genom mer varierade växtföljder, bevuxen mark
året om och minimal jordbearbetning ökar markens biodiversitet - och marklivet
sköter dessutom själv den mesta jordbearbetningen.
Josef Appell arrenderar tillsammans med sin familj sedan 2017 omkring 165 ha och
har under 2018 utökat med ytterligare 175 ha som han lägger om till KRAV-certifierad
produktion. Han satsar på både utsädesodling av spannmål och fröodling samt odling
till Nordisk Råvara. Josef samarbetar även med andra växtodlingsgårdar och en
fårgård, och inspirerar genom sin syn på det ekologiska odlingssystemet mot ökad
hållbarhet och klimatnytta.
”Soil care takers is also planet earth care takers”

Matjorden i Sverige AB, Uddevalla  (växtodling mot fossilfritt)
Matjorden i Sverige AB har genom snabba beslut och med god kännedom om både
marknadskrafter, livsmedelskedjan och växtodling satsat stort på omläggning till
KRAV 2018. Det första karensåret har använts till nya grödor i företaget, som
rödklöverfrö och quinoa. Det extrema vädret 2018 har inneburit svårigheter men gett
mycket kunskap och erfarenhet att ta med framåt, både inom företaget och för
kollegor. Med nyfikenhet för nya utmaningar har företaget ökat den ekologiska
odlingen i södra Bohuslän och erbjuder möjligheter till samverkan som stärker den
KRAV-märkta produktionen i området. Matjorden i Sverige AB utgörs av två
växtodlingsgårdar utanför Uddevalla och drivs av Robert Carlsson och Henrik
Johansson. De odlar tillsammans cirka 350 ha och hela arealen är KRAV-certifierad
eller under omställning. Gårdarna samverkar även med en näraliggande KRAV- certifierad nötköttsproducent för utbyte av betestjänster, vallfoder, gödsel och halm
bland annat. I år har företaget också satsat stort på solceller då man sedan tidigare
har vindkraft i verksamheten, och företaget strävar efter att bli självförsörjande på grön el som ett steg på vägen mot fossilfri odling.



2018-12-06