Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dålig försäljning av ekologisk julskinka 2018 för Scan


Tidigare år har de ekologiska julskinkorna snabbt tagit slut i butikerna. Bristen har vissa år till och med varit påtaglig. Så inte julen 2018, som får betecknas som ett negativt trendbrott för de ekologiska julskinkeförsäljningen.

- Vi hade indikationer på ett lägre intresse för ekologisk julskinka. Vi sålde c a 20% mindre än 2017. Ändå har flera butiker haft ekologisk julskinka kvar. Min analys är att andra koncept har tagit marknadsandelar från ekologiskt. Vår gourmetskinka har exempelvis gått väldigt bra. Det har varit svårt att kommunicera en motivering till det höga priset, som nästan är dubbelt så högt i butik, till konsumenterna. Ekologiskt behöver i dagsläget något mer att komma med för att återta sina konsumenter, tror jag, säger Magnus Lindholm, kvalitets- och miljöansvarig, HK Scan.

2019-01-15