Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ulrika Aschan får Ekologiska Framtidspriset av SEB på Ekogalan 2019För tredje året i rad delar SEB ut ett pris och stipendium till en ung förmåga från något av landets lärosäten för jordbruk. Stipendiaten ska vara framstående i sina studier med ett intresse för svenskt jordbruks framtid i allmänhet och ekologisk produktion i synnerhet. Priset ska gå till en duktig ungdom som vill satsa på ekologisk produktion, innovation och marknad. ”SEB Ekologiska Framtidspriset” ska locka ungdomar att satsa på ekologiskt inom de gröna näringarna, genom studier.

I år har juryn i hård konkurrens sållat fram Ulrika Aschan, agronomstuderande tredjeårsstudent med inriktning ekonomi vid Ultuna, Sveriges Lantbruksuniversitet. Familjen driver ekologiskt jordbruk med växtodling och nötköttsproduktion utanför Linköping, där Ulrika är mycket aktiv och delaktig i driften. Ulrika påbörjar nu sin kandidatuppsats under ämnet klimatkompensation genom plantering av träd. Ulrika har bland annat också arbetat som volontär på Slätte Ekodag.

- Det är djurproduktion och nötköttsproduktion som intresserar mig mest, helst ekologisk sådan. Jag jobbar hemma med detta så mycket jag kan och så fort jag får möjlighet. Det är jättekul att få det här priset, jag har aldrig vari med om något sådant. Det är jättekul att bli uppmärksammad och det ger en stor motivation framöver, säger Ulrika Aschan.

- Vi vill lyfta fram unga studenter och entreprenörer som vågar och vill satsa inom de gröna näringarna. Det är ett bra tillfälle att göra det tillsammans med Ekoweb under Ekogalan. Ulrika Aschan passar fint in i den bild vi har av den pristagare vi vill utse, säger Joakim Larsson, ansvarig skog och lantbruk inom SEB.

Stipendiet, till ett totalt värde om 10 000 kr kommer att delas ut vid Ekogalan, den 31 januari på Grand Hotel i Stockholm

2019-01-24