Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Martin & Servera satsar på ekologisk hönsburgare från Kronfågel


Från vecka 10 går det att köpa en ekologisk hönsburgare från Martin & Servera gjord på färs från KRAV-certifierade värphöns. Den nya produkten är ett steg i satsningen mot att minska matsvinnet, en fråga som engagerar såväl Martin & Servera som Kronfågel, som levererar färsen till burgaren.

När värphöns är uttjänta har det oftast inte funnits någon vettig användning för köttet, eftersom någon nämnvärd efterfrågan på hönskött inte finns från Sveriges konsumenter,  och merparten har därför gått till djurfoder och i bland till biogas. Ett par initiativ har tagits genom åren för att ändra på detta, men de har runnit ut i sanden.

– Vi vill göra något åt att många ekologiska värphöns slaktas utan att användas. Därför samarbetar vi på Martin & Servera med Kronfågel för att se till att hönsköttet kommer till nytta, säger Stefan Calrell, försäljningsdirektör offentlig marknad hos Martin & Servera.

Idén föddes i ett tv-program i höstas och har sedan utvecklats med syftet att nyttja värphönsköttet på ett bättre sätt. Köttet i den ekologiska hönsfärsburgaren kommer från svenska KRAV-märkta hönsgårdar och burgaren har fått gott betyg i smaktester.

– Vi vill ta vara på det fina hönsköttet och erbjuda en hållbar ekologisk hönsfärsburgare. Det är sannerligen en burgare som är god i dubbel bemärkelse, säger Charlotte Rosta, Brand Manager på Kronfågel.

2019-03-07