Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bekämpningsmedelsrester i ekologiska livsmedel


EUs statistik visar att det ganska ofta finns bekämpningsmedelsrester i ekologiska produkter från Kina, Indien och Turkiet. Mest frekvent återfinns bekämpningsmedelsrester i ekologiska produkter i bananer, avocado och äpplen, därefter i örter, kryddor och superfood som till exempel gojibär.

Statistiken visar rapporter för prover tagna i partier av import från tredje land. Kina står för 17 procent av de rapporterade fallen, Turkiet och Indien för 10 procent vardera. I nio av tio tester rapporterades bekämpningsmedelsrester från dessa länder. Sett till volym av kontaminerade partier är Kina, Turkiet och Moldavien värst. Därefter kommer Ukraina, som exporterar mycket ekologisk spannmål till främst djurfoder.

Över 40 procent av fallen med de inrapporterade bekämpningsmedelsresterna i ekologiska produkter stod Tyskland för. Nio av EUs stater hade inte inrapporterat något fall alls.

2019-03-26