Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekogodis boomar i Danmark


Försäljninge av ekologiskt godis ökar som aldrig förr i Danmark. Mellan 2010-2018 ökade försäljningen med 86 procent. Men redan nu under 2019 Har ökningstakten dragit iväg. Vissa kedjor vittnar om en ökning av ekologisk choklad med 250 procent och ekologiskt tuggummi har fyrdubblats.

- Ekologiskt godis är bättre än konventionellt på alla områden. Smaken är renare och färgerna kommer från frukt och grönsaker, inte konstgjorda färgämnen och tillsatsmedel. Ekologiskt tuggummi är gjort av naturgummi istället för plast och bryts därför ner av naturen efter sex veckor, istället för 50 år, som det tar för ett konventionellt tuggummi. Det börjar gå upp för de danska konsumenterna att ett fullvärdigt ekologiskt liv är möjligt, även när det kommer till lördagsgodiset, säger Lars Schmidt Larsen, vd Økovejen.dk

Det är få områden när tillsatsämnen, E-medel och konstgjorda ingredienser nyttjas så frekvent som inom godistillverkningen. Det är därför en paradox, tycker Henrik Hindborg, marknadschef hos Ökologisk Landsförening, att så många konsumenter troget köper ekologiska mejeriprodukter, men ännu inte har upptäckt de ekologiska alternativen i godishyllan.

- Det ger ju ett riktigt gott utbyte att byta det konventionella godiset mot ekologiskt, och på så sätt samtidigt undvika 330 konstgjorda tillsatsämnen för sig själv och sina barn, säger han.

2019-04-05