Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Färre handlar ekologiskt


Handlar du ekologiska matvaror? Den frågan fick 1000 svenskar av Sifo i en färsk undersökning, som publicerades i början av april, på uppdrag av nätbutiken Matsmart. Av de tillfrågade svarade 22 procent ”nej, aldrig” eller ”nej, ibland”. Den vanligaste orsaken till att man avstår från att handla ekologiskt är att man tycker "att det är för dyrt". Det svarade 42 procent.

Matsmart har profilerat sig genom att sälja bland annat felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans. Om inte Matsmarts kunder hade köpt varorna hade de riskerat att slängas.

– Fler borde ha råd att äta miljösmart. Vi vill hjälpa människor att göra en insats för miljön samtidigt som de får mer pengar över i plånboken, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

När Sifo ställde samma fråga 2018 svarade 17 procent att de aldrig eller bara ibland brukar handla ekologiskt. Det innebär att andelen som avstår ekologiskt har ökat med 5 procentenheter på ett år. Även 2018 var priset den viktigaste orsaken till att avstå ekologiskt.

– Färre handlar ekologiskt men fler bryr sig om miljöfrågan, det är motsägelsefullt. Det är tråkigt att priset hindrar människor från att handla miljösmart mat, säger Karl Andersson.


Frågorna Sifo ställde:
Handlar du ekologiska matvaror?
Ja, alltid: 8 procent (9 procent 2018)
Ja, ibland: 70 procent (74 procent)
Nej, sällan: 19 procent (15 procent)
Nej, aldrig: 3 procent (2 procent)
Tveksam, vet ej: 0 procent (0 procent)

De som inte handlar ekologiskt fick frågan:
Varför brukar du avstå från att handla ekologiskt?
Det är för dyrt: 42 procent (43 procent 2018)
Det är inte bättre än traditionellt framställda matvaror: 33 procent (27 procent)
Jag köper alltid samma varor på rutin: 9 procent (14 procent)
Jag har inget intresse av det: 8 procent (7 procent)
Annat: 6 procent (6 procent)
Vet ej: 0 procent (1 procent)

2019-04-08