Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologisk svampodlare får ICAs innovationspris


Mahziar Namedanian, Östgötasvamp

Östgötasvamp är ett företag som specialiserat sig på att odla ekologisk svamp, och nu på senare tid även svamp med olika mervärden ur hälsosynpunkt. Man har tagit fram en champinjon som är berikad med D-vitamin. Många svenskar får i sig mindre D-vitamin än rekommenderat och under framför allt vinterhalvåret. Just nu jobbar man också med att utveckla en svamp som är berikad med antioxidanter.

ICAs Entreprenörspris delas ut för andra året i rad och syftar till att uppmärksamma entreprenörer i hela Sverige. Bland 300 nomineringar och 11 000 röster online har en jury, bestående av bland andra Prins Daniel, Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska Institutet plockat ut Östgötasvamp som vinnare i kategorin Årets Hälsoentreprenör.

Östgötasvamp startades 2015 av Mahziar Namedanian.  Han kommer ursprungligen från Iran och startade företaget när han förstod att  bara en liten del av svampen som såldes i Sverige även odlades här. Tillsammans med fyra vänner köpte han och byggde om en gammal kycklingfarm och skapade ett avancerat system för inomhusodling som kontrollerar luftfuktighet, temperatur, koldioxidhalt och syre. Under 2019 kommer bolaget att producera18 ton svamp per vecka.

– Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen. Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. ICA är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss, säger Mahziar Namedanian, Östgötasvamp.

Ekoweb gratulerar Östgötasvamp till priset!

2019-04-11