Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

WWF: Köp KRAV-märkt i Påsk!


WWF, Världsnaturfonden, går ut med råd till konsumenter som vill äta hållbart i Påsk. KRAV-märkt, och ekologiskt är den allmänt rådande rekommendationen för alla livsmedel. "Ägg hör ihop med påsken. Köp kravmärkta..." kan man bland annat läsa. WWF rekommenderar även att ålen, som är starkt utrotningshotad, inte syns till alls på påskbordet.WWFs tips för en hållbar påsk                                                                                             

1.  Sillen hör av tradition till på påskbordet. Den är god, billig och innehåller nyttiga fetter. Den fiskas skonsamt med fisknät eller flyttrål. Sillen äter mest djurplankton, vilket det finns gott om.  Var försiktig med sill/strömming från Östersjön som kan innehålla förhöjda halter av miljögifter.

2. Laxen är också populärt att äta under påsken, men det gäller att välja rätt. Många vilda laxbestånd är hotade men vill du köpa vild lax – köp MSC-märkt. Den odlade laxen är inte problemfri den heller. Odlingen av lax orsakar stora problem för den vilda laxen genom spridning av laxlus bland annat och med fiske av foderfisk till laxmat.  Ska du äta odlad lax, försök hitta miljömärkt sådan. ASC eller KRAV-märkt odlad lax brukar finnas i diskarna i välsorterade matbutiker.

3. Ät mer klimatsmart. Fokusera på frukt, grönsaker och fullkorn och välj ekologiskt, naturbeteskött och miljömärkta produkter så långt det går. Det finns jättemycket enkla veganska och vegetariska recept på nätet. Köp gärna närproducerade varor.
Om du vill ha kött, tänk på att äta mindre portioner. Kolla in WWFs Köttguide (se länk nedan) som är en bra hjälp till att välja rätt sorts kött. I en del matbutiker kan man köpa naturbeteskött, som är bra för klimatet.

4. Vi äter mycket ägg under påsken - cirka 50 miljoner - enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Köp helst KRAV-märkta ägg. En höna mår bra av att strosa omkring och picka i marken på jakt efter mat. De vill äta gröna växter, maskar och annat som de hittar själva. Det får hönsen på KRAV-märkta gårdar och de får också ekologiskt foder. Hönor på ekologiska gårdar har även lite större ytor att röra sig på. Det är max sex hönor per kvadratmeter och de kan gå ut i en rastgård.

5. Choklad vill många ha i sitt påskägg. Köp ekologisk choklad och Fairtrade-märkt eller annan choklad som görs i en produktion med rättvisa arbetsvillkor. Kolla också att godiset och andra produkter endast innehåller certifierad palmolja.2019-04-18