Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Reppe får storaffär på eko-gluten till USA

Nya kunder ger nya möjligheter på den ekologiska spannmålsmarknaden i Sverige. Lantmännenägda Reppe har nu lyckats få en stororder som kan få stor betydelse för ekologiska spannmålsodlare framöver, framförallt i västra Sverige. Riktigt positiva nyheter för eko-marknaden.

För ekologiska spannmålsodlare i västra Sverige ger detta en ny möjlighet för avsättning av ekologiskt vete till en ny spännande och expanderade ekomarknad i USA.
- Vi är glada över att kunna växa vår affär med ekologiska produkter. Det för med sig att vi behöver öka våra inköp av ekologiskt vete betydligt. Det är roligt att kunna expandera och hitta nya kunder, säger en nöjd affärschef Martin Engström på Lantmännen Reppe.

Den nya affären med USA på eko-gluten gör att efterfrågan på ekologiskt höstvete i området kring Lidköping nu kommer att öka betydligt. Det är en ansenlig mängd ekologiskt höstvete som behövs för att fylla denna affär och där fokus är på höga proteinhalter.
- För oss kommer det innebära att vi behöver köpa in cirka 18 000 ton ekologiskt höstvete kommande säsong. Efterföljande år siktar vi på att expandera affären med ekologiska produkter ytterligare. En grundförutsättning för att lyckas är tillgången till ekologiskt vete och en sortutveckling för förbättrade produktionsutbyten och därför samarbetar vi med Lantmännen Lantbruk, säger Martin Engström.

För den ekologiska spannsmålmarknaden och för de som gillar att odla höstvete är detta en efterlängtad affär. Affären skapar en möjlighet för lantbrukarna att bibehålla eller öka produktionen av ekologiskt vete, en marknad som varit under press det sista året.
- Vi hoppas nu med basen i denna stora gluten affär att vi skall kunna fortsätta att utveckla våra ekologiska affärer ytterligare. Vi ser mycket positivt på framtiden och tror på fortsatta försäljningsframgångar för vårt eko-sortiment, avslutar Martin Engström.

Reppe producerar idag både sprit, gluten, stärkelse och foder av ekologiskt vete i fabriken i Lidköping.

2021-03-09