Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekoprofil lämnar branschen: Tåkerngrönt slutar med eko-gurka

Göran Ektander som driver Tåkerngrönt utanför Väderstad har beslutat sig för att sluta med sin ekologiska gurkodling som han startade 1999. Nu letar man efter nya arrendatorer eller köpare för verksamheten. Tåkerngrönt har fram till idag varit den största producenten av ekologisk gurka i Sverige. När hela växthusytan på cirka ett hektar odlas så har företaget stått för cirka 60 procent av hela den svenska ekologiska gurkproduktionen. Nu städas anläggningen ut.

- Jag har odlat ekologisk gurka i 23 år och det har varit många roliga år. Nu stänger vi ned odlingen för sista gången under min regi och nu är det dags för nya krafter att ta över odlingen, säger Göran Ektander, ägare och verksamhetsledare för Tåkerngrönt.
Produktionen av ekologisk gurka startade Göran 1999 och har sedan dess växt till 10 400 kvadratmeter effektiv odlingsytan. 2020 sysselsatte odlingen nio personer.

- Vi letar nu efter någon som vill ta över och driva vår verksamhet. För att de skall funka behöver man bo på gården och även tycka om att både ha hand om personal och även jobba aktivt själv med avsättningen. Vi har under årens lopp haft ett mycket gott samarbete med Ica, säger Göran Ektander.

Gurka är växternas formel ett, växer snabbt, men känsliga för insekter, sjukdomar och gödsling. Att odla gurka är bland de svåraste man kan göra odlingsmässigt och att få fram en stor säker produktion av ekologiska gurkor nästintill omöjligt.
- Ja, utmaningarna har varit många under årens lopp men det har också varit det som gjort det så spännande. Gurkor är känsliga och att odla ekologiska gurkor är väldigt arbetsintensivt. Det kräver mycket och det är det som gör det så roligt när man lyckas från växthuset hela vägen in i butik och till en nöjd kund. Då kan man också tjäna pengar, säger Göran Ektander.

2021-10-05