Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danska jordbruksministern på ekopromotion i Sverige

 

Den 15 maj, stod den danska Jordbruksministern Eva Kjer Hansen i spetsen för en inbjudan till svenska butikskedjor och företag med syfte att marknadsföra danska ekologiska produkter. De inbjudna välkomnades till den välkända gourmetkrogen Fredsgatan 12 i Stockholm.

 

Eva Kjer Hansen var på plats tillsammans med en, endast för detta tillfälle, influgen dansk kock. Ett 90-tal personer från den svenska näringen hade hörsammat inbjudan och de serverades en ekologisk måltid av yppersta klass. En kockduell genomfördes där Sverige mötte Danmark i form av kockarna Paul Svensson som är kökschef på Fredsgatan 12 och Rasmus Kofoed som är delägare och kock på Köpenhemskrogen Geranium. Båda krogarna är tilldelade en stjärna i Guide Michelin.

 

Danskarna har satt upp ett mål om att tredubbla sin export till år 2008 från en nivå på 300 miljoner kronor år 2005 och ”Smaka en bit av ekologiska Danmark” är en åtgärd för att nå det målet. Samtidigt ökar importen av ekologiska varor i Danmark eftersom konsumtionen ökat rejält inom såväl privatkonsumtionen och offentlig sektor. Danmark är ett av de länder i världen som har högst ekokonsumtion per invånare och den ekologiska marknadsandelen är nu 7,5 procent. Danmark skulle ha varit ”Årets land” på BioFach 2008 men fick skjuta på uppdraget ett år på grund av bristen på ekologiska produkter på hemmamarknaden. Den extra tiden har använts till att på olika sätt stimulera den inhemska produktionen av ekologiska produkter.

 

Fr v: Paul Svensson (F12),
Peter Gaemelke (reg.repr DK)
Eva Kjer Hansen
Rasmus Koefoed (Geranium)

 -Vi har blivit kårade till Årets Ekologiska Land 2009, och vi ser hela tiden en utveckling av nya ekologiska produkter. Danmark har fått en allt starkare ställning inom det ekologiska området -och det ska de svenska konsumenterna också få glädje och nytta av, sade Eva Kjer Hansen, Danmarks jordbruksminister.


 Representerade danska företag var bland annat det ekologiska slakteriet Friland och flera mejeriföretag som till exempel Thise mejeri. På plats var bland annat representanter från Axfood, Servera, grossisten Martin Olsson, LRF, och olika restauranger och Hotell till exempel Sturehof och Nordic Light Hotel.

 

De danska företagen var mycket nöjda med evenemanget och flera kunde åka hem med exportorder i bagaget, bland annat Friland som kunde teckna ett avtal med en svensk grossist. Hur gick det då i kockduellen? Den danska jordbruksministern, som var enväldig domare, var lyrisk över de båda kockarnas resultat och tyckte det var omöjligt att särskilja de båda.

Kockduellen visade att det går att tillaga mat på hög gastronomisk nivå med enbart ekologiska råvaror. Kockduellen är en del av det danska exportprojektet ”Smaka en bit av ekologiska Danmark”. Syftet med projektet är att visa vad Danmark har att erbjuda i form av ekologiska produkter och därmed främja exporten till bland annat Sverige.Text: Cecilia Ryegård
Foto: Danska ambassaden

 

 

2008-08-12