Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dubbel efterfrågan mot tillgång hos Bosarpkyckling

Företaget Bosarpkyckling är landets ende storskalige producent av ekologisk slaktkyckling. Under ett år slaktas totalt 180 000 kycklingar i företagets regi. Förutom Bosarps egen uppfödning av 90 000 ekologiska slaktkycklingar har man knutit två ytterligare producenter till sig med vardera en uppfödning om 45 000 slaktkycklingar årligen var. Men efterfrågan är ännu större.

-Min bedömning är att vi skulle kunna sälja dubbelt så många kycklingar i nuläget, om vi bara hade tillgång till mer kycklingar. Även om foderkostnaden har ökat från 4 kronor kilot till 6 kronor så upplever vi att det finns en stor förståelse för detta i handeln och vi har inget större problem att få ut merkostnaden, vilket är en förutsättning för att vi skall kunna fortsätta, säger Birgitta Alwén som är en av ägarna bakom Bosarpkyckling.

De två största skillnaderna, förutom fodret,  mellan KRAV-märkt kyckling och konventionell är kravet på utevistelse och att de slaktas vid 72 dagars ålder, jämfört med en slakt vid 32 dagar för konventionella kycklingar. Bosarp kyckling finns bland annat i Coop´s sortiment.

2008-08-21