Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekostrategi: Skottland lär av Danmark


Soil Association Scotland har tagit fram en ny studie som ger inblick i hur Danmark har blivit globalt ledande när det gäller ekologisk konsumtion och produktion. Studien visar också hur Skottland skulle kunna dra fördelar av en liknande utveckling. Studien, Organic food and farming - A driver for sustainable development in Scotland with learning from Denmark kan du ladda ner här>>
Trots recession så har den ekologiska försäljningen fortsatt att öka världen runt, till skillnad från i Storbritannien, även om en försäljningsökning har kunnat ses över de senaste fem månaderna. Försäljningsökningarna tillskrivs i studien bland annat den starka politiska uppbackningen i flera länder, bland annat i Danmark, inte bara när det gäller att stödja ekologisk produktion utan även i att understödja marknaden.

Danmark har en av världens högsta marknadsandelar för ekologiskt och har ambitiösa mål för framtidens konsumtion och produktion. Den stora efterfrågan på ekologiskt har inte tillkommit av en slump. Ekologiska livsmedel och ekologiskt jordbruk har varit nyckelord i varje miljöinriktad satsning sedan 1990-talet. Regeringen har bland annat belyst den stora marknadsroll som den offentliga sektorn spelar och satt upp mål och riktlinjer för den skattebetalda konsumtionen.

2013-10-15