Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danmark stoppade förslag om EU-förbud mot nationell ekomärkning


Som ett led i att stärka EU-loggan för ekologiska produkter låg ett förslag om att förbjuda nationell märkning av ekologiska produkter. Om förslaget skulle gått igenom hade det alltså blivit förbjudet att märka produkter med till exempel KRAV-märkningen. Den danska livsmedelsministerna Dan Jørgensen engagerade sig starkt i frågan och hyllas nu i Danmark som den som stoppade förslaget, som även hade förbjudit den dansk ekomärkningen Ö-märket.

- Vi tackar Dan Jørgensen för ett extremt hårt arbete för att säkra den danska ekologiska märkningen. När det gäller EU tar saker och ting ofta lång tid. Ministern fick turbo på processen och det är en stor lättnad att ha saken ur världen. Ö-märkningen har varit mycket viktig i uppbyggandet av tilliten till ekologiska produkter i Danmark. Ett förbud hade haft negativa konsekvenser för den ekologiska försäljningen, för miljön, djurvälfärden och de ekologiska producenterna och jag vill tacka för uppbackningen från vår minister, säger Per Kølster som är vd på Organic Denmark

2013-12-23