Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Livsmedelskedjan Paradiset i konkurs

2015 grundade Johannes Cullberg livsmedelskedjan Paradiset, som har främst arbetat med att sälja ekologisk producerade livsmedel. Företaget har drivit ett par butiker i centrala Stockholm och har de sista åren även satsat på att sälja mat med egen e-handel. Anledningen till konkursen är utebliven finansiering.

- Så sent som i förra veckan hade vi säkrat den finansiering som behövdes för att ta oss den sista biten till lönsamhet under nästa år. Men de negativa effekterna som corona haft på finansmarknaden de senaste dagarna gjorde att finansieringen inte kunde slutföras. Tajmingen kunde tyvärr inte varit sämre för oss, säger Johannes Cullberg, VD paradiset till Dagens handel.

Nu mister över 40 personer jobbet och en ”god” detaljhandelskedja går i graven.
- Det känns helt fruktansvärt. Efter många års hårt arbete och mängder av lärorika misstag var vi verkligen på rätt väg. Våra butiker har utvecklats positivt den sista tiden tack vare ett hårt arbete från våra fantastiska medarbetare, leverantörer och kunder, säger Johannes Cullberg.

- Utan finansiering tvingas vi dra pluggen. Men vi kommer inte att vara ensamma. Det här blir Stockholms blodbad i modern tid. Marknaden försvann över en natt, säger Johannes Cullberg.

Paradiset är den detaljhandelskedja som tydligast försök förmedla mervärdet av bra producerade livsmedel och detaljhandels viktiga roll i att man säljer livsmedels som är bra för hälsan. Med detta bortfall försvinner nu en mycket tydlig och viktig röst i etern för ekologiska livsmedel. Johannes Cullberg har personligen varit modig och vågat lyfta fram exempel på dålig mat som säljs i många butiker i Sverige idag, vilket han även förmedlade på ekogalan 2015. Bland annat har Paradiset tagit fram en lista på en rad ämnen som de har förbjudit i produkter som de livsmedel som de sålde i butikerna.

2020-03-25