Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Rekordår för svenska eko-spannmålsproducenter

Mycket talar för rekordhöga priser på ekologisk spannmål kommande år. Krig, torka, svag euro och övrigt extremväder skapar brist och underskott på den ekologiska spannmålsmarknaden. En perfekt storm. Dessutom beräknas skörden bli normal i Sverige och det gör att detta kan bli det bästa året någonsin för svenska ekologiska spannmålsproducenter.

Många faktorer talar för rekordhöga priser på ekologisk spannmål och ett mycket lyckat år för svenska ekologiska spannmålsproducenter. Skörden ser ut att bli minst normal i stora delar av landet och även skördevädret har varit extremt gynnsamt.

Minskade volymer av eko-spannmål
Det man nu märker är att ukrainsk eko-spannmål inte kommer ut från hamnarna i den omfattning som man trodde och att rysk spannmål är bojkottad. Med dessa båda producenter borta så beräknar man att upp till 700–800 miljoner ton ekologiskt spannmål inte kommer nå den europiska marknaden i år. Ukraina och Ryssland beräknas ha det svårt att leverera eko-spannmål även kommande år.

Foderinköpare från England och Tyskland letar nu ekologiskt spannmål i Sverige, eftersom de blivit av med sina volymer från öst. Bara England köper själva årligen in över 400 000 ton ekologiskt foderspannmål.

Torrt så Rhen torkar ut
Ett annan stort eko-land, Rumänien, rapporterar om extremtorka med skördebortfall på uppemot 20 procent. Torkan är även svår i Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland. I Tyskland med omnejd är det så torrt att ”pulsådern” Rehn har så lågt vattenstånd att man snart inte kan köra transportbåtar på den. Torkan i EU riskerar också att ställa till det vid sådd av de nya höstgrödorna. Om det inte kommer regn inom någon månad så kommer höstsådden att äventyras och man kommer få en puff till på spannmålspriset uppåt.

Svag valuta ger affärer
Den svaga svenska kronan gynnar den svenska eko-exporten och drar därmed upp priset i Sverige. Spannmålen blir billig för USA och EU med sina starka valutor, nackdelen är dock de dyrare transporterna.

2022-09-02